Ψητός σολομός με αρωματικά βότανα – Εύκολο και υγιεινό γεύμα
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά, που ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη φυσική του γεύση με αρωματικά βότανα και ένα ελαφρύ μαρινάρισμα, κάνοντάς τον ιδανικό για ένα γρήγορο, υγιεινό γεύμα.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 φιλέτα σολομού (περίπου 200-250 γρ. το καθένα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά, για ισορροπία γεύσης)
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο ή θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
- Φέτες λεμονιού για το ψήσιμο
Για το σερβίρισμα:
- Σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά
- Ρύζι μπασμάτι ή κινόα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Μαρινάρισμα σολομού:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι και τα βότανα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού και τα αλείφουμε με τη μαρινάδα.
- Αφήνουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα.
-
Ψήσιμο στον φούρνο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ταψί με λαδόκολλα, προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού από πάνω και ψήνουμε για 12-15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του σολομού).
-
Ψήσιμο στο τηγάνι (εναλλακτική):
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για 4-5 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανός εξωτερικά και ζουμερός μέσα.
-
Σερβίρισμα:
- Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά και ρύζι μπασμάτι ή κινόα για ένα πλήρες γεύμα.
- Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα.
Μυστικά επιτυχίας:
✔ Μην παραψήσεις τον σολομό – πρέπει να είναι ζουμερός και όχι στεγνός.
✔ Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο σολομό, θα έχει ακόμα πιο πλούσια γεύση.
✔ Μπορείς να προσθέσεις και λίγη πάπρικα ή τσίλι αν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις.
Καλή επιτυχία!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου