Συνταγές Μαγειρικής
Συνταγες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
εύκολες νόστημες οικονομικές μοναδικές και με 100% επιτυχία
Home » , , » Ψητός σολομός με αρωματικά βότανα – Εύκολο και υγιεινό γεύμα

Ψητός σολομός με αρωματικά βότανα – Εύκολο και υγιεινό γεύμα

Written By penny on Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 | 1:15 μ.μ.

Ψητός σολομός με αρωματικά βότανα – Εύκολο και υγιεινό γεύμα


Ψητός σολομός με αρωματικά βότανα – Εύκολο και υγιεινό γεύμα

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά, που ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη φυσική του γεύση με αρωματικά βότανα και ένα ελαφρύ μαρινάρισμα, κάνοντάς τον ιδανικό για ένα γρήγορο, υγιεινό γεύμα.


Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 φιλέτα σολομού (περίπου 200-250 γρ. το καθένα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά, για ισορροπία γεύσης)
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φέτες λεμονιού για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα:

  • Σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά
  • Ρύζι μπασμάτι ή κινόα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Μαρινάρισμα σολομού:

    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι και τα βότανα.
    • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού και τα αλείφουμε με τη μαρινάδα.
    • Αφήνουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα.
  2. Ψήσιμο στον φούρνο:

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
    • Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ταψί με λαδόκολλα, προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού από πάνω και ψήνουμε για 12-15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του σολομού).
  3. Ψήσιμο στο τηγάνι (εναλλακτική):

    • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Βάζουμε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για 4-5 λεπτά.
    • Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανός εξωτερικά και ζουμερός μέσα.
  4. Σερβίρισμα:

    • Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά και ρύζι μπασμάτι ή κινόα για ένα πλήρες γεύμα.
    • Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα.

Μυστικά επιτυχίας:

✔ Μην παραψήσεις τον σολομό – πρέπει να είναι ζουμερός και όχι στεγνός.
✔ Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο σολομό, θα έχει ακόμα πιο πλούσια γεύση.
✔ Μπορείς να προσθέσεις και λίγη πάπρικα ή τσίλι αν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις.

Καλή επιτυχία! 

SHARE

About penny

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου