Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας – Κλασική επιτυχία
Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές, γεμάτη αρώματα και γεύση. Συνδυασμένο με βελούδινο πουρέ πατάτας, δημιουργεί ένα πιάτο που εντυπωσιάζει σε κάθε τραπέζι. Η προέλευσή του χάνεται στα βάθη της ελληνικής κουζίνας, με πολλές παραλλαγές να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Υλικά (για 4 άτομα)
Για το μοσχαράκι κοκκινιστό:
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 500 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κ.γ. μπαχάρι (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό ή ζωμός κρέατος
Για τον πουρέ πατάτας:
- 1 κιλό πατάτες
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 ml γάλα ζεστό
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Μοσχαράκι κοκκινιστό:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.
-
Πουρές πατάτας:
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με έναν πουρέ ή πιρούνι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει βελούδινος.
-
Σερβίρισμα:
- Σερβίρουμε το μοσχαράκι με τον πουρέ πατάτας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Καλή επιτυχία!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου