Υλικά
Γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 κύβους ζωμό μοσχαριού
60 γρ φρυγανιά τριμμένη
2 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα ή τριμμένα αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για τη ζύμη:
120 γρ αλεύρι
120 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
1 κουταλάκι του τσαγιού κρύο νερό χτυπημένο αυγό ή γάλα για το άλειμμα ένα
Εκτέλεση.
Ανάψτε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το ελαφρά για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τον μοσχαρίσιο κιμά και τσιγαρίστε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τρίψτε τους κύβους του ζωμού στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
Κατεβάστε τα από τη φωτιά και προσθέστε τη φρυγανιά και τα καρότα. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη ζύμη: κοσκινίστε τα αλεύρια μαζί με λίγο αλάτι σε ένα μπολ. Τρίψτε μέσα τη μαργαρίνη ή το βούτυρο και προσθέστε το αυγό και το κρύο νερό για να σχηματίσετε ένα σταθερό και απαλό ζυμάρι. Ζυμώστε το πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει απαλό. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο . Κόψτε στο πλάτος και καθαρίστε τα άκρα.
Τοποθετήστε τη μισή ποσότητα της ζύμης στη βάση του ταψιού, πιέζοντας απαλά στις γωνίες. Απλώστε πάνω το μείγμα του κιμά και ισιώστε, ώστε το μείγμα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Καλύψτε τον κιμά με την άλλη μισή ζύμη και πιέστε απαλά τις άκρες.
Τρυπήστε την επιφάνεια της κρεατόπιτας με ένα πιρούνι και χαράξτε την με διαγώνιες γραμμές. Αλείψτε την με το χτυπημένο αυγό ή με γάλα. Ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται κρύα ή ζεστή κομμένη σε κομμάτια
Καλή επιτυχία!!!
Γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 κύβους ζωμό μοσχαριού
60 γρ φρυγανιά τριμμένη
2 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα ή τριμμένα αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για τη ζύμη:
120 γρ αλεύρι
120 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
1 κουταλάκι του τσαγιού κρύο νερό χτυπημένο αυγό ή γάλα για το άλειμμα ένα
Εκτέλεση.
Ανάψτε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το ελαφρά για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τον μοσχαρίσιο κιμά και τσιγαρίστε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τρίψτε τους κύβους του ζωμού στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
Κατεβάστε τα από τη φωτιά και προσθέστε τη φρυγανιά και τα καρότα. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη ζύμη: κοσκινίστε τα αλεύρια μαζί με λίγο αλάτι σε ένα μπολ. Τρίψτε μέσα τη μαργαρίνη ή το βούτυρο και προσθέστε το αυγό και το κρύο νερό για να σχηματίσετε ένα σταθερό και απαλό ζυμάρι. Ζυμώστε το πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει απαλό. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο . Κόψτε στο πλάτος και καθαρίστε τα άκρα.
Τοποθετήστε τη μισή ποσότητα της ζύμης στη βάση του ταψιού, πιέζοντας απαλά στις γωνίες. Απλώστε πάνω το μείγμα του κιμά και ισιώστε, ώστε το μείγμα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Καλύψτε τον κιμά με την άλλη μισή ζύμη και πιέστε απαλά τις άκρες.
Τρυπήστε την επιφάνεια της κρεατόπιτας με ένα πιρούνι και χαράξτε την με διαγώνιες γραμμές. Αλείψτε την με το χτυπημένο αυγό ή με γάλα. Ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται κρύα ή ζεστή κομμένη σε κομμάτια
Καλή επιτυχία!!!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου