Συνταγές Μαγειρικής
Συνταγες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
εύκολες νόστημες οικονομικές μοναδικές και με 100% επιτυχία
Home » , , » Χειροποίητα λαζάνια με σπιτική μπεσαμέλ – Γεύση Ιταλίας στο πιάτο σου

Χειροποίητα λαζάνια με σπιτική μπεσαμέλ – Γεύση Ιταλίας στο πιάτο σου

Written By penny on Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 | 1:31 μ.μ.

 

Χειροποίητα λαζάνια με σπιτική μπεσαμέλ – Γεύση Ιταλίας στο πιάτο σου

Χειροποίητα λαζάνια με σπιτική μπεσαμέλ – Γεύση Ιταλίας στο πιάτο σου

Τα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά φαγητά, με βαθιές ρίζες στην κουζίνα της Μπολόνια. Η στρώση ζυμαρικών, κιμά και σπιτικής μπεσαμέλ δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο και απολαυστικό. Αυτή η συνταγή θα σου δώσει αυθεντική ιταλική γεύση με απόλυτη επιτυχία!


Υλικά (για 6 άτομα)

Για τη σάλτσα κιμά:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. βασιλικό ή θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σπιτική μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)

Για τη συναρμολόγηση:

  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της σάλτσας κιμά:

    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
    • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
    • Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
    • Σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  2. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:

    • Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
    • Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.
    • Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην κάνει σβόλους.
    • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  3. Συναρμολόγηση των λαζανιών:

    • Σε ένα πυρέξ, απλώνουμε μια λεπτή στρώση σάλτσας κιμά.
    • Τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια και προσθέτουμε ξανά σάλτσα κιμά.
    • Συνεχίζουμε με εναλλαγές λαζάνια-κιμάς μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
    • Καλύπτουμε την τελευταία στρώση με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
  4. Ψήσιμο:

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
    • Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Μυστικά επιτυχίας:

✔ Αν τα λαζάνια είναι χοντρά, μπορούμε να τα βράσουμε για 2-3 λεπτά πριν τη συναρμολόγηση.
✔ Η σπιτική μπεσαμέλ δίνει βελούδινη υφή, αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ελαφριά κρέμα γάλακτος για πιο γρήγορη εκδοχή.
✔ Το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια δίνει επιπλέον γεύση και τραγανή υφή.

Καλή επιτυχία!

SHARE

About penny

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου