Χειροποίητα λαζάνια με σπιτική μπεσαμέλ – Γεύση Ιταλίας στο πιάτο σου
Τα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά φαγητά, με βαθιές ρίζες στην κουζίνα της Μπολόνια. Η στρώση ζυμαρικών, κιμά και σπιτικής μπεσαμέλ δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο και απολαυστικό. Αυτή η συνταγή θα σου δώσει αυθεντική ιταλική γεύση με απόλυτη επιτυχία!
Υλικά (για 6 άτομα)
Για τη σάλτσα κιμά:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. βασιλικό ή θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη σπιτική μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
Για τη συναρμολόγηση:
- 12 φύλλα λαζάνια
- 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία της σάλτσας κιμά:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην κάνει σβόλους.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
-
Συναρμολόγηση των λαζανιών:
- Σε ένα πυρέξ, απλώνουμε μια λεπτή στρώση σάλτσας κιμά.
- Τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια και προσθέτουμε ξανά σάλτσα κιμά.
- Συνεχίζουμε με εναλλαγές λαζάνια-κιμάς μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Καλύπτουμε την τελευταία στρώση με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
-
Ψήσιμο:
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Μυστικά επιτυχίας:
✔ Αν τα λαζάνια είναι χοντρά, μπορούμε να τα βράσουμε για 2-3 λεπτά πριν τη συναρμολόγηση.
✔ Η σπιτική μπεσαμέλ δίνει βελούδινη υφή, αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ελαφριά κρέμα γάλακτος για πιο γρήγορη εκδοχή.
✔ Το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια δίνει επιπλέον γεύση και τραγανή υφή.
Καλή επιτυχία!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου