Συνταγές Μαγειρικής
Συνταγες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
εύκολες νόστημες οικονομικές μοναδικές και με 100% επιτυχία
Home » , , » Σπιτικά τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο – Η συνταγή που πετυχαίνει πάντα

Σπιτικά τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο – Η συνταγή που πετυχαίνει πάντα

Written By penny on Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 | 1:39 μ.μ.

 

Σπιτικά τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο – Η συνταγή που πετυχαίνει πάντα

Σπιτικά τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο – Η συνταγή που πετυχαίνει πάντα

Τα σπιτικά τυροπιτάκια είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ σε κάθε ελληνικό σπίτι. Με τραγανό φύλλο και λαχταριστή γέμιση τυριού, μπορούν να συνοδεύσουν το πρωινό, τον καφέ ή να γίνουν το τέλειο κέρασμα για κάθε περίσταση. Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και εγγυάται επιτυχία κάθε φορά!


Υλικά (για περίπου 20 τυροπιτάκια)

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • 150 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 1 αυγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. γάλα
  • Σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

    • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο), το γάλα, το αυγό και το ξίδι.
    • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
    • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Φτιάχνουμε τη γέμιση:

    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το αυγό, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
    • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Πλάθουμε τα τυροπιτάκια:

    • Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε σε μικρά στρογγυλά ή τριγωνικά κομμάτια.
    • Βάζουμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού.
    • Κλείνουμε τα τυροπιτάκια σε μισοφέγγαρα ή τρίγωνα και πιέζουμε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι.
  4. Ψήσιμο:

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    • Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα.
    • Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
    • Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
    • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Συμβουλές επιτυχίας

✔ Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο φύλλο ή σφολιάτα αντί για τη σπιτική ζύμη.
✔ Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο για πιο αρωματικό αποτέλεσμα.
✔ Τα τυροπιτάκια διατηρούνται φρέσκα για 2-3 μέρες, αλλά μπορούμε να τα καταψύξουμε πριν το ψήσιμο και να τα ψήσουμε κατευθείαν από την κατάψυξη!

Καλή επιτυχία!

SHARE

About penny

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου