Υλικά
1 κιλό ψάρι φιλέτο (πέρκα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά λάδι
2 ρίζες μάραθο ψιλοκομμένο
2 αντσούγιες φιλέτο λιωμένες
300 γρ. κούς κούς
2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Για τη μαρίναρα
1 κουταλάκι ζαφορά
1 κουταλάκι κόλιαντρο
Ι με 2 κόκκινες πιπερίτσες καυτερές
ψιλοκομμένες
1 λεμόνι, ο χυμός τον και το ξύσμα
2 κουταλάκια ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
Φέτες λεμονιού
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τη ζαφορά, το κόλιαντρο και τις πιπερίτσες σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα τον λεμονιού. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη. Χαράζουμε το ψάρι σε αρκετά σημεία και το αλείφουμε με τη μαρίναρα. Την υπόλοιπη, τη ρίχνουμε από πάνω και αφήνουμε το ψάρι για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σατιριστεί ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ρίζες τον μάραθού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά.
Ρίχνουμε τη μαρίναρα από το ψάρι, τον πολτό από τις αντσούγιες και 4 κουταλιές νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι οι ρίζες τον μάραθού να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.
Βάζουμε το κους κους σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε 600 γρ. ζεστό νερό. Το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να σταθεί. Διαλύουμε τούς σβώλους πού δημιουργούνται με τα δάχτυλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Προσθέτουμε στο κούς κούς το βούτυρο και τα καβουρντισμένα κουκουνάρια. Ρίχνουμε αλάτι και το αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Ψήνουμε το ψάρι στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε το ψάρι, αφού το τοποθετήσουμε πάνω στο κούς κούς και το περιχύσουμε με τη σάλτσα τον μάραθού.
Καλή επιτυχία!!!
1 κιλό ψάρι φιλέτο (πέρκα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά λάδι
2 ρίζες μάραθο ψιλοκομμένο
2 αντσούγιες φιλέτο λιωμένες
300 γρ. κούς κούς
2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Για τη μαρίναρα
1 κουταλάκι ζαφορά
1 κουταλάκι κόλιαντρο
Ι με 2 κόκκινες πιπερίτσες καυτερές
ψιλοκομμένες
1 λεμόνι, ο χυμός τον και το ξύσμα
2 κουταλάκια ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
Φέτες λεμονιού
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τη ζαφορά, το κόλιαντρο και τις πιπερίτσες σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα τον λεμονιού. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη. Χαράζουμε το ψάρι σε αρκετά σημεία και το αλείφουμε με τη μαρίναρα. Την υπόλοιπη, τη ρίχνουμε από πάνω και αφήνουμε το ψάρι για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σατιριστεί ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ρίζες τον μάραθού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά.
Ρίχνουμε τη μαρίναρα από το ψάρι, τον πολτό από τις αντσούγιες και 4 κουταλιές νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι οι ρίζες τον μάραθού να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.
Βάζουμε το κους κους σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε 600 γρ. ζεστό νερό. Το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να σταθεί. Διαλύουμε τούς σβώλους πού δημιουργούνται με τα δάχτυλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Προσθέτουμε στο κούς κούς το βούτυρο και τα καβουρντισμένα κουκουνάρια. Ρίχνουμε αλάτι και το αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Ψήνουμε το ψάρι στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε το ψάρι, αφού το τοποθετήσουμε πάνω στο κούς κούς και το περιχύσουμε με τη σάλτσα τον μάραθού.
Καλή επιτυχία!!!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου