Υλικά
1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο
8 αγκινάρες φρέσκες
200γρ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο
1 ξηρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
6 αυγά
1/2 ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
8 κουταλιές ελαιόλαδο
2 λεμόνια
60γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ή κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά, τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά χοντρά φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια. Κόβουμε τις αγκινάρες οριζοντίως έτσι ώστε να μείνει επάνω στη βάση μόνο το τρυφερό μέρος των φύλλων. Τις τρίβουμε καλά εξωτερικά με αρκετό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό. Προσθέτουμε αλάτι. Τις βράζουμε για 15 λεπτά περίπου και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, αφού κρυώσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε ελαφρά. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, τον άνηθο και πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα, αφού τα λαδώνουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα, τοποθετούμε τα αυγά ολόκληρα και τα πιέζουμε ελαφρά να εισχωρήσουν στη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε, και σκεπάζουμε τη γέμιση. Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι, αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Την σερβίρουμε χλιαρή, κομμένη σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!
1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο
8 αγκινάρες φρέσκες
200γρ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο
1 ξηρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
6 αυγά
1/2 ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
8 κουταλιές ελαιόλαδο
2 λεμόνια
60γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ή κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά, τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά χοντρά φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια. Κόβουμε τις αγκινάρες οριζοντίως έτσι ώστε να μείνει επάνω στη βάση μόνο το τρυφερό μέρος των φύλλων. Τις τρίβουμε καλά εξωτερικά με αρκετό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό. Προσθέτουμε αλάτι. Τις βράζουμε για 15 λεπτά περίπου και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, αφού κρυώσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε ελαφρά. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, τον άνηθο και πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα, αφού τα λαδώνουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα, τοποθετούμε τα αυγά ολόκληρα και τα πιέζουμε ελαφρά να εισχωρήσουν στη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε, και σκεπάζουμε τη γέμιση. Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι, αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Την σερβίρουμε χλιαρή, κομμένη σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου