Συνταγές Μαγειρικής
Συνταγες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
εύκολες νόστημες οικονομικές μοναδικές και με 100% επιτυχία
Home » , , , » ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Written By penny on Τρίτη 16 Απριλίου 2013 | 11:40 π.μ.

                                               Υλικά
Για το κέικ:
-3/4 της κούπας κακάο
-2/3 της κούπας κρέμα γάλακτος
-2+2/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
-2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-3/4 της κούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-1/2 της κούπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-1+1/2 κούπας ζάχαρη
-1 κούπα μαύρη ζάχαρη
-3 μεγάλα αυγά
-1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
-1/2 κούπας καραμέλα γάλακτος (συνταγή παρακάτω)

Για την καραμέλα :
-1 κούπα ζάχαρη
-1/4 κούπας νερό
-2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
-1/2 της κούπας κρέμα γάλακτος + 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας:
-370 γρ μαύρη σοκολάτα τεμαχισμένη
-1 κούπα ζάχαρη
-2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
-1+1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
-370 γρ ανάλατο βούτυρο κομματιασμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Για το κέικ:

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C.
-Aλευροβουτυρώνουμε τρία στρογγυλά τσέρκια ή φόρμες για κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών και στρώνουμε στον πάτο τους λαδόκολλα.
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κακάο, 1/4 της κούπας καυτό νερό, την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
-Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι,το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
-Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο και τη μαργαρίνη να μαλακώσουν για 7 λεπτά περίπου.
-Προσθέτουμε τις δύο ζάχαρες και χτυπαμε μέχρι να αφρατέψουν για 7 λεπτά περίπου.
-Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε τη βανίλια.
-Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το κακάο.
-Μοιράζουμε το μείγμα στα 3 τσέρκια και ψήνουμε για 18-24 λεπτά.
-Όταν τα βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα μεγάλο μαχαίρι ισιώνουμε τις κορυφές των κέικς.

Για την καραμέλα :

-Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε 1/4 κούπας νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη.
-Τα βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσουν τους 170 βαθμούς C (10 λεπτά περίπου) ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
-Ταυτοχρόνως σε άλλο κατσαρολάκι ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι 3-5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
-Όταν η καραμέλα φτάσει στους 170 βαθμούς C κατεβάζουμε απ’τη φωτιά και αφήνουμε 1 λεπτό να κρυώσει.
-Τέλος προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος στην καραμέλα.
(Η καραμέλα γάλακτος διατηρειται σε τάπερ στο ψυγείο για 3 μέρες)

Για το γλάσο σοκολάτας-καραμέλας:

-Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε 1/4 της κούπας νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 170 βαθμούς C (10 λεπτά περίπου).
-Σε άλλο κατσαρολάκι βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε στην άκρη.
-Όταν η καραμέλα φτάσει τους 170 βαθμούς C κατεβάζουμε απ’τη φωτιά και αφήνουμε για 1 λεπτό στην άκρη.
-Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στην καραμέλα και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
-Βάζουμε τη σοκολάτα στον κάδο του μίξερ και από πάνω ρίχνουμε την καραμέλα.
-Αφήνουμε ένα λεπτό να σταθεί και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να χλιαρώσει το μείγμα.
-Προσθέτουμε το βούτυρο και αυξάνουμε ταχύτητα (μέτρια προς δυνατή) μέχρι να ομογενοποιηθεί για 2 λεπτά περίπου.

Εκτέλεση:
-Βάζουμε το πρώτο κέικ πάνω στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε αφού πρώτα βάλουμε γύρω γύρω λαδόκολλες για να μη λερωθεί.
-Αλείφουμε το πρώτο κέικ με 1/4 της κούπας καραμέλα και από πάνω βάζουμε 1 κούπα γλάσο σοκολάτας.
-Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία.
-Τέλος καλύπτουμε με το τρίτο κέικ με το κάτω μέρος προς τα πάνω (για να είναι πιο ίσιο)
-Αλείφουμε όλο το κέικ εξωτερικα με το υπόλοιπο γλάσο και βάζουμε στο ψυγείο να σφύξει.
-Το βγάζουμε απ’το ψυγείο 1 ώρα πριν το φάμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή  επιτυχία!!!
SHARE

About penny

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου